.
(Παλιά παραδοσιακή συνταγή Θεσσαλίας)
Ετσι αναφέρεται απο το ΥΠ. Γεωργίας της Κύπρου, από όπου και πήρα την συνταγή.
ΥΛΙΚΑ: 600 γρ ρεβίθια - 600 γρ σταφίδα - 300 γρ καρύδια τριμμένα ή αμύγδαλα - 250 κυβ εκ λάδι ή χυμό πορτοκαλιού - 2 αυγά (προαιρετικά) - 3 κουταλάκια μπέικιν - 250 γρ ζάχαρη άχνη - αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Μουσκεύουμε τα ρεβίθια για 12 ώρες και αλέθουμε σε μπλέντερ ή μίξερ.
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη άχνη και το λάδι ή τον χυμό του πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τα αλεσμένα ρεβίθια τις σταφίδες, το μπέικιν τους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Στρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι και απλώνουμε την ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε σιρόπι με 2 φλυτζάνια (τσαγιού) ζάχαρη, 2 νερό και περιχύνουμε το γλυκό ή πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Προσωπικά θεωρώ οτι η ζάχαρη (στην περίπτωση που θα το σιροπιάσετε) είναι πολλή . Καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε την μισή δοσολογία, γιατί και οι σταφίδες είναι αρκετές.Στην συνταγή της φωτογραφίας έχει την μισή ζάχαρη και τις μισές σταφίδες.
Το στρώσιμο του αντικολλητικού χαρτιού δεν το χρησιμοποίησα και δεν υπήρξε πρόβλημα.
Επίσης χρησιμοποίησα ρεβιθάλευρο αντί για ρεβίθια.