Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινό με λιαστή ντομάτα

 Ιδανικό πιάτο για τις γιορτές

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 8 -10 λιαστές ντομάτες από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τα φυλλαράκια από 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 800 γραμμάρια χοιρινό, κομμένο σε φέτες πάχους περίπου 2 εκ.
  • 40 ml ελαιόλαδο              

    Εκτέλεση

  • Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι κατά προτίμηση αντικολλητικό και σοτάρετε τις
  •  φέτες από το χοιρινό, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  • Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, το θυμάρι και σβήνετε με το κρασί.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί στο
  •  μισό και να δημιουργηθεί μια ελαφριά σάλτσα.
  • Δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και προσθέτετε το δυόσμο.
  • Κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες
  • ..http://www.newsbeast.gr/

μπιφτέκια λαχανικών


Υλικά που θα χρειαστείς:

2 μελιτζάνες

2 κολοκύθια
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαιντανό
Ελαιόλαδο
1½ κούπα καλαμποκάλευρο
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
4-5 καπνιστή γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Πως να το φτιάξεις:



Βγάλε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και αφού τις κόψεις στην μέση κατα μήκος βάλτες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15′.

Χτύπα στο μπλέντερ το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και το μαιντανό με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Φρόντισε να μην γίνουν λάσπη.
Άδειασέ τα σε ένα μπολ, στο ίδιο μπολ τρίψε με έναν τρίφτη το καρότο, το κολοκύθι και την μελιτζάνα αφού τις ξεπλύνεις απο το αλατόνερο. Πρόσθεσε στο μείγμα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, την φρυγανιά, το καλαμποκάλευρο, την πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Ζύμωσε με τα χέρια το μείγμα και αφου ομογενοποιηθεί βάλτο στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να σφίξει.
Άναψε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και άλειψε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο. Πλάσε μπιφτέκια με απαλές κινήσεις και αφού τα απλώσεις στο ταψί βάλτα στο φούρνο στο γκρίλ για 15 λεπτά, έπειτα γύρισε τα απο την άλλη πλευρά για άλλα 15 λεπτά.
Φυσικά ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται απο την ένταση του φούρνου σας, οποτε να έχεις τον σου.
Καλή όρεξη.

Σπιτικά χωριάτικα λουκάνικα - Φτιάξτα μόνος σου




Έχω δοκιμάσει δύο συνταγές. Η πρώτη γίνεται με βασικό μυρωδικό το πράσο και είναι Θεσσαλική, ενώ η δεύτερη έρχεται από τη Νότια Εύβοια και μυρίζει θρούμι και πορτοκάλι. 
Ας μιλήσουμε στην αρχή γενικά για τη διαδικασία και έπειτα θα μπούμε σε λεπτομέρειες της συνταγής.

Βασικά χρειάζεστε μια συσκευή που να περνάει κιμά μέσα από μια χοάνη. Υπάρχουν τέτοιες συσκευές χειροκίνητες, όπως στην εικόνα, και ηλεκτροκίνητες. Όποια και να χρησιμοποιήσετε να έχετε υπ' όψη σας ότι χρειάζεστε κι ένα δεύτερο άτομο για βοηθό. 

Το βασικό συστατικό όπως είναι φυσικό είναι το χοιρινό κρέας. Υπάρχει μια αναλογία καθαρού κρέατος και λίπους που αποτελεί τη βάση του λουκάνικου, και μάλιστα μερικοί προμηθεύονται ξεχωριστά το ψαχνό και το λίπος. Η δικαιολογία είναι ότι έτσι υπολογίζουν  επακριβώς το πόσο λίπος θα έχει το λουκάνικο. Εγώ σας συστήνω το εξής: Αγοράζετε χοιρινή πανσέτα, είτε ξεκοκαλισμένη, είτε με κόκαλα και τα αφαιρείτε εσείς. Ζήτημα κόστους. Προτιμώ την πρώτη λύση. Αν θέλετε λιγότερο λίπος στο μίγμα αφαιρέστε ή ζητήστε από τον χασάπη να σας αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα λίπους της πανσέτας. Όμως έτσι να περιμένετε πιο σκληρά και στεγνά λουκάνικα. Τέλος ζητήστε να σας κόψουν την πανσέτα σε κιμά, όχι πολύ λεπτό. Ζητήστε επίσης από τον χασάπη να σας φέρει έντερο για λουκάνικα. Αυτό είναι αρκετά μέτρα και συνήθως βρίσκεται μέσα σε αλάτι, για λόγους συντήρησης. Υπάρχει και συνθετικό έντερο, αλλά προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη στο γέμισμα.
Υλικά για 10 κιλά λουκάνικα με πράσο.
  • 9 κιλά κρέας σε κιμά.
  • 2,5 κιλά πράσα.
  • 180-200 γραμ. αλάτι.
  • 10-20 γραμ. μαύρο πιπέρι.
  • ρίγανη κατά βούληση.
  • 30 γραμ. μπαχαρικό για κρέας (π.χ. APPETITO
    υπάρχει στα super markets ) 
 Υλικά για 10 κιλά λουκάνικα με πορτοκάλι.
  • 10 κιλά κρέας σε κιμά.
  • θρούμι κατά βούληση.
  • φλούδα από 2-4 πορτοκάλια (περασμένη σε μηχανή του κιμά ή ψιλοκομένη).
  • 180-200 γραμ. αλάτι.
  • 10-20 γραμ. μαύρο πιπέρι.

Αν χρησιμοποιήσετε την πρώτη συνταγή, θα πρέπει αρχικά να καθαρίσετε τα πράσα και να τα ψιλοκόψετε. Μη πετάξετε όλο το πράσινο μέρος των πράσων. Μπορείτε να τσιγαρίσετε ή να βάλετε ωμά τα πράσα στο μίγμα. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα γιατί στην αρχή τα πράσα πιάνουν πολύ χώρο, αλλά σιγά-σιγά με το τσιγάρισμα κάθονται. Το τσιγάρισμα θα γίνει σε δόσεις εκτός αν έχετε πολύ μεγάλη κατσαρόλα. Αφού έχετε τα πράσα έτοιμα και όχι καυτά (μην καείτε κιόλας), βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη το κρέας και τα πράσα και ανακατεύετε ζυμώνοντας. Θυμηθείτε, αν το κρέας είναι κρύο απ' το ψυγείο θα παγώσουν τα χέρια σας. Φροντίστε να φορέσετε πλαστικά γάντια έτσι κι αλλιώς. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά απλώνοντας τα σε δόσεις πάνω στο κρέας και ανακατεύετε συνέχεια. Αν δεν γίνει καλό ζύμωμα, τα λουκάνικα αλλού θα είναι λύσσα, αλλού καυτερά και αλλού ανάλατα.

Και φτάνουμε στο γέμισμα.

Ας δούμε πως θα χειριστείτε το έντερο. Κατ' αρχήν, είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι μονοκόμματο. Αρχίστε να το ξετυλίγετε και να βάζετε τα τμήματα που θα προκύψουν σε μπολάκια με νερό. Δε θυμάμαι πόσα μέτρα λουκάνικα βγαίνει με δέκα κιλά μίγμα, αλλά δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά, γιατί κάποιος μπορεί να φτιάξει χοντρά λουκάνικα ενώ άλλος λεπτά. Θα πούμε πως γίνεται κι αυτό σε λίγο. Αφού έχουμε έτοιμα 4-5 μπολάκια με έντερο μέσα σε νερό, αρχίζουμε να περνάμε το έντερο πάνω στο πλαστικό (ή μεταλλικό) χωνί/ρύγχος της μηχανής. Πιάνουμε την άκρη του έντερου, την ανοίγουμε λίγο και κάποιος μας ρίχνει λίγο νερό μέσα στο έντερο το οποίο θα σχηματίσει μια νερόμπαλα στο εσωτερικό. Αρχίζουμε να περνάμε το έντερο στο ρύγχος της μηχανής, ενώ το μπολάκι είναι ακριβώς από κάτω. Όσο περνάμε έντερο, η νερόμπαλα συνεχώς προχωρεί και μαλακώνει το εσωτερικό του εντέρου. Το χωνί μπορεί να χωρέσει μερικά μέτρα έντερο!!! Αν έχουμε χειροκίνητη μηχανή τη γεμίζουμε με μίγμα. Αν έχουμε ηλεκτρική αρχίζουμε να την τροφοδοτούμε. Μόλις εμφανιστεί λίγο κρέας στην άκρη σταματάμε, (θα έχει φύγει ο αέρας) και τραβάμε λίγο έντερο ώστε να κλειστεί μέσα του το κρέας. Ξαναπιέζουμε να βγει κι άλλο μίγμα κρατώντας την άκρη του έντερου κλειστή με τα δάκτυλα για τα πρώτα λίγα εκατοστά. Έπειτα δε χρειάζεται. Το λουκάνικο παραμένει κλειστό.

 Τώρα θα πούμε τον τρόπο που ρυθμίζουμε το πάχος του λουκάνικου. Αν την ώρα που βγαίνει το μίγμα, κρατάμε το έντερο ώστε να ελευθερώνεται από το ρύγχος με κάποια δυσκολία, το λουκάνικο γεμίζει περισσότερο και γίνεται παχύτερο. Αντίθετα, αν το αφήνουμε ελεύθερο θα έχει πάχος σχεδόν όσο το ρύγχος. Όταν το λουκάνικο φθάσει στο μήκος που θέλουμε, (άλλοι θέλουν κοντά λουκάνικα, άλλοι όχι), σταματάμε την έξοδο του μίγματος και περιστρέφουμε μια στροφή το λουκάνικο που έχει ήδη βγει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το έντερο. Λίγο πριν τελειώσει, σταματάμε το μίγμα ώστε η άκρη του έντερου να καλύπτει το κρέας. Αν έχετε χειροκίνητη μηχανή μπορεί να βρεθείτε στη φάση να έχει τελειώσει το κρέας και να έχετε ακόμη έντερο στο ρύγχος. Σ' αυτή την περίπτωση κλείνετε το λουκάνικο με μια στροφή και κόβετε το έντερο για να γεμίσετε τη μηχανή.


Όταν τελειώσετε, πρέπει να κρεμάσετε τα λουκάνικα για δύο μέρες σε ευάερο μέρος για να στεγνώσουν λίγο. Θα το καταλάβετε γιατί το έντερο απ' έξω θα είναι ξερό. Προσοχή στις μύγες, γάτες κ.λ.π. Προστατέψτε τα με τουλουπάνια, σήτες ή ότι πατέντα σκεφθείτε. Το ιδανικό είναι το κρέμασμα στο εσωτερικό του τζακιού όπου τα λουκάνικα στεγνώνουν και καπνίζονται. Έπειτα κατευθείαν στην κατάψυξη σε συσκευασίες των 2-3 τεμαχίων, ώστε όταν βγάζετε μεζέ να μη χρειάζεται να ξεπαγώσετε μεγάλη ποσότητα. Μου αρέσουν πολύ ψητά και όχι τηγανιτά. Περί ορέξεως βέβαια ουδείς λόγος.

 Μιχάλης Σοφός

Πλαστός Καρδιτσιώτικος


Περιγραφή 
Παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας!


Συστατικά
  •     1κ. αλεύρι καλαμποκιού
  •     1/2κ. τυρί φέτα
  •     1/2 λ. γάλα φρέσκο
  •     φυτίνη ή μαργαρίνη
  •     1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  •     ½ κ. σπανάκι
  •     2 πράσα
  •     1 ματσ. κρεμμυδάκια
  •     1 κρεμμύδι ξερό
  •     άνηθο-μαιντανό-δυόσμο
  •     1κ. διάφορα αγρια χόρτα (λάπατα-ραδίκια-τσουκνίδες-σέσκουλα)
  •     λίγο αλάτι
Οδηγίες
  1. Σε ένα σουρωτήρι ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά (ψιλοκομμένα) με τα μυρωδικά τα κρεμμύδια και το πράσσο. Με μια πρέζα αλάτι τα μαραίνουμε και τα στίβουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
  2. Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τη φέτα σε κομματάκια και το μισό ελαιόλαδο.
  3. Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το υπόλοιπο λάδι και τα 3/4 από το γάλα και κάνουμε τη ζύμη.
  4. Τη μισή την απλώνουμε στο ταψί με τα δάχτυλα αφού το έχουμε βουτυρώσει. Από πάνω απλώνουμε τα χόρτα και τα ισιώνουμε καλά. Αραιώνουμε την υπόλοιπη ζύμη με το γάλα που κρατήσαμε και περιχύνουμε τα χόρτα να πάει παντού.
  5. Προσθέτουμε από πάνω λίγο λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 1 ώρα περίπου.
  6. www.mageirikesdiadromes.gr/ 

ΜΠΟΥΜΠΑΡΙ ή ΜΠΟΥΜΠΑΡΑ



Τα παχύ έντερο(παχιάντερο) του γουρουνιού, αφού το ζεματίζανε, το πλένανε καλά, του ρίχνανε και ξύδι για να μην μυρίζει και το γεμίζανε με τα εντόσθια ψιλοκομμένα, με κρέας, με ρύζι ή μπλουγούρι, μυρωδικά, αλατοπίπερο και το δένανε από τις δύο άκρες για να μην ανοίξει. Το τρυπάγανε για να μην σκάσει και το ψήνανε. Αυτό ήταν το μπουμπάρι.
ΥΛΙΚΑ :
1 Παχύ έντερο
1 Μικρή συκωταριά
2 Κρεμμύδια ξερά μεγάλα
300 Γραμμάρια κιμά χοιρινό
400 Γραμμάρια ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 Κούπα ρύζι καρολίνα ή μπλουγούρι(πλιγούρι)
1 Ποτήρι νερό
1 Κούπα λάδι ελιάς
Αλάτι-πιπέρι
1 Ματσάκι άνηθο

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:
Πλένουμε το έντερο καλά και από μέσα γυρίζοντάς το με ένα καλαμάκι.
Ζεματάμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά.
Βάζουμε το μισό λάδι στην κατσαρόλα και αφού κάψει τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι που το έχουμε ψιλοκόψει,την συκωταριά και τον κιμά.
Προσθέτουμε και την ντομάτα.Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαγειρευτούν.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον άνηθο,το ρύζι,το αλάτι και το πιπέρι.Ανακατεύουμε πολύ καλά...
Δένουμε το έντερο από τη μία πλευρά και αρχίζουμε να το γεμίζουμε με το μείγμα της κατσαρόλας.
*** ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
Δένουμε το έντερο και από την άλλη μεριά
Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ταψί,βάζουμε μέσα το έντερο και τρυγύρω βάζουμε τις πατάτες.
Αλατι,πιπέρι και 1 ποτήρι νερό...

ΨΗΣΙΜΟ: 180 Βαθμοί για Μιάμιση Ώρα

dafnospiliakarditsas.wordpress.com/

ΣΠΙΤΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ 3 ΜΟΝΟ ΥΛΙΚΑ


Υλικά

400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
450 γραμμάρια μαύρη κουβερτούρα
300 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
Προαιρετικά

λίγη βανίλια σε σκόνη
ψιλοκομμένα καρύδια
2 κ.σ. από κάποιο λικέρ της αρεσκείας σας
Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και την κουβερτούρα και λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα καρύδια (όσο προτιμάτε), την βανίλια και το λικέρ.

Ανακατεύουμε καλά.



Απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με αυτό και το αφήνουμε στο ψυγείο περίπου μισή ώρα να σφίξει.

Λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε μπεν μαρί, και την αφήνουμε να κρυώσει.

Πλάθουμε μπαλάκια,τα βάζουμε άλλα 10 λεπτά στο ψυγείο και έπειτα τα βουτάμε στο μείγμα.

Μπορούμε να ρίξουμε τριμμένο καρύδι.

Απλώνουμε για να σταθεροποιηθούν σε αντικολλητικό χαρτί και είναι έτοιμα!





newsone.gr

Ρολό χοιρινό γεμιστό

  Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Ρολό χοιρινό γεμιστό με μπέϊκον, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά γαρνιρισμένο με κρεμμυδάκια. Απολαύστε το και Καλά Χριστούγεννα.

Υλικά συνταγής

1 ½ κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο [ανοιγμένο για ρολό]
8 δαμάσκηνα ξερά
8 βερίκοκα ξερά
2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα
4 φέτες μπέϊκον
φρέσκα μυρωδικά [θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό] ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια ξερά για στιφάδο
2 ξυλάκια κανέλας
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
3 κόκκους μπαχάρι
2 ποτηράκια γλυκό κρασί [χλιαρό]
3 κ.σ. βούτυρο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180 °C. Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στο κρασί και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Απλώνουμε το χοιρινό σε έναν πάγκο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Απλώνουμε πάνω του το μπέικον και προσθέτουμε τα μισά ξερά φρούτα, καθώς και τα φουντούκια. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο.
Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί και γύρω του βάζουμε τα κρεμμύδια, τα ξυλάκια κανέλας σπασμένα στα 2 και το μπαχάρι. Περιχύνουμε με το βούτυρο, το χλιαρό νερό, το ένα ποτηράκι κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα ξερά φρούτα και το υπόλοιπο κρασί και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά περίπου.
more

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Γεμιστό ρολό κοτόπουλο

Γεμιστό ρολό κοτόπουλο 
Συστατικά



1 κοτόπουλο
250 γρ συκωτάκια κοτόπουλου καθαρισμένα από ίνες και πλυμένα καλά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο, καθαρισμένο, κομμένο σε ζάρια 0,5 εκ.
200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
 6 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
Για τα καραμελωμένα καρότα

8 καρότα
150 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. μέλι
2 κλ. δενδρολίβανο
20 γρ. τζίντζερ, χοντροκομμένο
Για το μπρόκολο

Μπρόκολο ψητό στον φούρνο

Μέθοδος Εκτέλεσης


Στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε ένα γεμιστό κοτόπουλο. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι αφαιρούμε τα κόκαλα από το σώμα του κοτόπουλου αλλά αφήνουμε τα μπούτια και τα χεράκια του ολόκληρα. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, θέλει υπομονή και κοφτερό μαχαίρι αλλά θα μας αποζημιώσει με την εμφάνισή της. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς το ζητάμε από το χασάπη μας.

Tοποθετούμε το κοτόπουλο στο ξύλο κοπής με τη μεριά του στήθους προς τα επάνω.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αρχίζουμε να αφαιρούμε το κόκκαλο ανάμεσα από τα στήθη και την πλάτη πολύ προσεχτικά για να μη σκίσουμε το δέρμα. Διαφορετικά αν δεν μπορούμε ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το κάνει.
Τα κόκαλα τα κρατάμε για να κάνουμε ζωμό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να κάψει.
 Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρές μπουκιές, προσθέτουμε 1 κ.σ ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο για 3-4 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 4-5 λεπτά ακόμα μέχρι να χάσουν τα πολλά υγρά τους.
 Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα συκωτάκια πάλι στο τηγάνι μαζί με την φρυγανιά, το θυμάρι  και ανακατεύουμε.
  Γεμίζουμε το κοτόπουλο με το μείγμα αυτό και το δένουμε καλά με σπάγκο.
Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο πριν το κόψουμε.
Για τα καραμελωμένα καρότα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Καθαρίζουμε τα καρότα.
Κόβουμε το κάθε καρότο οριζόντια ( να ανοίξει στη μέση) και ξανακόβουμε το κάθε κομμάτι στη μέση. Αν τα καρότα είναι πολύ μεγάλα, τα κόβουμε και πάλι στη μέση.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το δενδρολίβανο και το τζίντζερ και μόλις αρχίσει να αφρίζει, ρίχνουμε το μέλι.
Μόλις αφρίσει ξανά, ρίχνουμε τα καρότα, αδειάζουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψί (20x25) και ψήνουμε στον αέρα, για 15 λεπτά, έως ότου καραμελώσουν τα καρότα.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας με τα καραμελωμένα καρότα και το μπρόκολο ψητό.
pigi,more

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγές των Γρεβενών

Μανιτάρια κρασάτα με φασόλια και σέσκουλα
Μανιτάρια κρασάτα με φασόλια και σέσκουλα
Υλικά
  • 500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια
  • 6 φύλλα σέσκουλο κομμένα σε χοντρές λωρίδες
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 4 μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 12 μανιτάρια λευκά κομμένα τέσσερα
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι και τα σέσκουλα και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και τις ντομάτες και μόλις αρχίσει ξανά να βράζει, βάζουμε τον ζωμό, τον μαϊντανό και τα φασόλια. Αλατοπιπερώνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 20 λεπτά). Σερβίρουμε αμέσως.


Μανιτάρια με κριθαράκι, πιπεριές και δενδρολίβανο
Μανιτάρια με κριθαράκι, πιπεριές και δενδρολίβανο
Yλικά
  • 250 γρ. κριθαράκι ψιλό
  • 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο. Τα γυρνάμε με κουτάλα για 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν και προσθέτουμε το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 20 έως 25 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Αλατίζουμε, προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.


Ντιπ με ανεβατό Γρεβενών και μαστίχα
Ντιπ με ανεβατό Γρεβενών και μαστίχα
Υλικά
  • 200 γρ. ανεβατό Γρεβενών
  • 50 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 100 γρ. μυζήθρα φρέσκια ανάλατη
  • 2 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού βιολογικού
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα τριμμένα
Eκτέλεση: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί. Αν είναι πολύ αραιό το μείγμα, στραγγίζουμε για μία ώρα μέσα σε τουλπάνι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Σερβίρουμε με παξιμάδια ή κριτσί

Τυρί και κρασί !

 Αυτός ο μεγάλος έρωτας κρατάει χρόνια…

Γνωρίζετε όμως με τι τυρί θα συνοδεύσετε το αγαπημένο κρασάκι σας ανάλογα με τη ποικιλία του; Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξετε το κατάλληλο τυρί για να απογειώσετε τη γεύση του και να το απολαύσετε στο έπακρο…

Συμβουλή: Τυρί και θερμοκρασία
Δεν σερβίρουμε ποτέ το τυρί παγωμένο, γιατί χάνει τις γευστικές του ιδιότητες. Αφήστε το για καμιά ώρα εκτός ψυγείου.
Τυρί και κρασιά
  • Γενικά, τα σκληρά ή πικάντικα τυριά ταιριάζουν με ημίγλυκα κόκκινα ξηρά, πόρτο, σέρι ή ροζέ κρασιά.
  • Γενικά, ξηρά ή ημίγλυκα άσπρα ή ροζέ συνοδεύουν καλύτερα τα μαλακά τυριά.
  • Τα μπλε τυριά ταιριάζουν καλύτερα με πόρτο ή ξηρό σέρι.
  • Καπνιστά τυριά (Σένταρ) ταιριάζουν καλύτερα με κόκκινο ή άσπρο ξηρό κρασί.
  • Τυριά τύπου μπρι και καμαμπέρ ταιριάζουν με αφρώδη κρασιά.
  • Η μοτσαρέλα ταιριάζει με ημίγλυκα άσπρα ή ροζέ κρασιά.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Χοιρινό η αρνί τσιγαριαστό (τσιτσιριστό)

2 κιλά κρέας
4 κρεμμύδια μεγάλα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασί άσπρο
χυμό από 1 λεμόνι αλάτι πιπέρι
2 φύλα δάφνης
λίγο φασκόμηλο
Σε ένα τσουκάλι ρίχνουμε το ελαιόλαδο αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι το τσιγαρίζουμε καλά, στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας μέσα συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα το κρέας και να έχει πιει όλα τα υγρά του, σβήνουμε με το κρασί και το λεμονί και αλατίζουμε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να ψήνετε σιγά σιγά (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νεράκι )λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το πιπέρι και τα μυρωδικά.
Αυτό το φαγάκι πρέπει να μένει στο τέλος με το λαδάκι του και θα έχετε μια υπέροχη λιχουδιά.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

μαρινάδα για χοιρινά καλαμάκια


1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά ρίγανη
1/2 κουταλιά θυμάρι
1/2 κουταλιά δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι


Μαρινάρουμε το κρέας από το προηγούμενο βράδυ. Βάζουμε σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα χοιρινά καλαμάκια. Τα αφήνουμε εκεί όλη τη νύχτα να αρωματιστο
Συμβουλές για τη μαρινάδα
  • Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκα μυρωδικά, χρειάζεται διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τα ξερά.
  • Επιλέγουμε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος για το μαρινάρισμα. Αποφεύγουμε τα μεταλλικά γιατί πολλά μη ανοξείδωτα σκεύη αντιδρούν με τα οξέα της μαρινάδας και όχι μόνο αλλοιώνουν τη γεύση της, αλλά ενδέχεται να είναι επικίνδυνα και για την υγεία μας.
  • Φροντίζουμε ώστε το μίγμα της μαρινάδας να καλύπτει πλήρως το κρέας.

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ :2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το κοτόπουλο αρέσει σε όλους και δεν είναι και πολύ ακριβό το μόνο που χρειάζεται είναι προσεγμένο μαγείρεμα και θα απογειώσει το τραπέζι σας. Δείτε 2 εορταστικές  συνταγές μια απλή και νια πιο πλούσια και αποφασίστε ποια σας αρέσει για να φτιάξετε.Πάντως να θυμάστε πως όσο πιο απλά τόσο πιο νόστιμα. 

1η Συνταγή.Κοτόπουλο γεμιστό με τυρί

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτοπουλο
200 γρ  κεφαλοτυρι πικαντικο
200 γρ τυρι φετα
1 ντοματα 
1 πρασινη πιπερια
1/2 κεφαλι σκορδο
αλατι πιπερι
Λιγο λαδι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφου εχουμε καθαρισει και πλυνει καλα το κοτοπουλο,το αλατοπιπερωνουμε εντος στην κοιλια του.Εχουμε κοψει σε κυβους το κεφαλοτυρι,την φετα,την ντοματα,την πιπερια  και την  καθε σκελιδα σκορδο στη μεση,και γεμιζουμε την κοιλια του.

Αφου τη γεμισουμε ραβουμε η' κλεινουμε την τρυπα με οδοντογλυφιδες.



Στη συνεχεια τρυπαμε σε διαφορετικα σημεια το κοτοπουλο και σε καθε ανοιγμα βαζουμε και απο μιση σκελιδα σκορδο.το αλατοπιπερωνουμε και εξωτερικα,και το τοποθετουμε στο ταψι μας, ριχνουμε λιγο λαδακι και νερακι και το ψηνουμε στον αερα για 1 1/2 ωρα περιπου.Αν θελουμε κοβουμε και πατατουλες,και τις βαζουμε γυρω γυρω απο το κοτοπουλο και γινοντε λουκουμι και πεντανοστιμες,απο την γεμιση και τη γευση του κοτοπουλου.


2η Συνταγή. Κοτόπουλο γεμιστό με πλούσια γέμιση.



ΥΛΙΚΑ :
1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
6-7 πατάτες
10 δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Για τη γέμιση
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα συκωτάκια
½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες 
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ (το λευκό ρύζι για γεμιστά και σούπες)
½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
200 γρ κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Για τη μαρινάδα 
2 πορτοκάλια – το χυμό τους
1 λεμόνι – το χυμό του
1 κουταλιά της σούπας μέλι
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού πάνω από το κοτόπουλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πρώτα φτιάχνουμε τη γέμιση: σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι (αφού πρώτα το πλύνουμε), τις σταφίδες το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι σχεδόν να στεγνώσει η γέμιση, και να μισοβράσει το ρύζι. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε μέσα με μία μεγάλη γάστρα ή ένα ταψί και το αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με τη γέμιση που φτιάξαμε και το ράβουμε να κλείσει καλά με βελόνα και κλωστή.

Μέσα στη γάστρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και τα δαμάσκηνα.

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα με το χυμό πορτοκαλιών και λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω από το κοτόπουλο και λίγη ρίγανη πάνω από τις πατάτες.

Αραδιάζουμε πάνω από το κοτόπουλο μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και λεμονιού, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C  για περίπου 2 ώρες. Στη μία ώρα βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το γυρίζουμε. Στο τέλος αν χρειαστεί αφήστε τη γάστρα ανοιχτή για να ροδίσει το κοτόπουλο.


Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!
mpoufakos.com