Χριστουγεννιάτικο πιάτο. Ρολό χοιρινό γεμιστό με μπέϊκον, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά γαρνιρισμένο με κρεμμυδάκια. Απολαύστε το και Καλά Χριστούγεννα.
Υλικά συνταγής
1 ½ κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο [ανοιγμένο για ρολό]
8 δαμάσκηνα ξερά
8 βερίκοκα ξερά
2 κ.σ. φουντούκια χοντροκομμένα
4 φέτες μπέϊκον
φρέσκα μυρωδικά [θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό] ψιλοκομμένα
6 κρεμμυδάκια ξερά για στιφάδο
2 ξυλάκια κανέλας
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
3 κόκκους μπαχάρι
2 ποτηράκια γλυκό κρασί [χλιαρό]
3 κ.σ. βούτυρο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στο κρασί και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Απλώνουμε το χοιρινό σε έναν πάγκο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Απλώνουμε πάνω του το μπέικον και προσθέτουμε τα μισά ξερά φρούτα, καθώς και τα φουντούκια. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο.
Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί και γύρω του βάζουμε τα κρεμμύδια, τα ξυλάκια κανέλας σπασμένα στα 2 και το μπαχάρι. Περιχύνουμε με το βούτυρο, το χλιαρό νερό, το ένα ποτηράκι κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 50 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα ξερά φρούτα και το υπόλοιπο κρασί και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά περίπου.
more