Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Tuna tartar with kiwi &pistac


Υλικά
2 ακτινίδια
2 κ.σ.τυρι κρέμα
100 γραμμάρια.τόνου φρέσκο
1.κ.σ φυστικια τριμμένα  Όχι τελειως σκόνη.
Σχοινοπρασο για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ενώνουμε το ένα ακτινίδια με το τυρί κρέμα και αναμειγνυουμε. Κόβουμε τόν τονο και το άλλο ακτινίδια  μπρινουαζ και ανακατεύουμε
Στρώνουμε κάτω στο πιάτο την κρέμα βάζουμε το τσέρκι και μέσα σε αυτό το ψάρι. Αφερουμε το τσέρκι και πασπαλίζουμεμε ψαρι καιτο πιάτο με το τριμμένα  φυστικι.
Προερετικα τρίβουμε λίγο ορυκτό αλάτι και πασπαλίζουμε το πιάτα. Γαρνιρουμε με σχοινοπρασο.

Σαλατα με ρόκα κοτόπουλα και αβοκάντο





Υλικά για 4 άτομα

Για τη βινεγκρέτ λεμονιού


1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 ½ κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη σαλάτα

3 φλιτζάνια ρόκα
2 μέτρια αβοκάντο κομμένα σε κύβους
340 γρ. ντοματίνια
½ του φλιτζανιού τεμαχισμένα αμύγδαλα ή καρύδια
2 στήθη κοτόπουλου μαγειρεμένα στη σχάρα και κομμένα

Εκτέλεση

Φτιάχνετε τη βινεγκρέτ, προσθέτοντας όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύετε.

Για τη σαλάτα προσθέτετε όλα τα υλικά κομμένα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε.

Τέλος προσθέτετε τη βινεγκρετ με τη σαλάτα και ανακατεύετε για τελευταία φορά πριν σερβίρετε.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

 συνταγή!


Υλικά:

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ νερό χλιαρό

50 γρ σπορέλαιο

60 γρ ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 35 γρ νωπή )

250 γρ σουσάμι

Για το ζαχαρόνερο

1 ποτήρι νερό

2 ½ κουτ.σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά, την ζάχαρη και 200 γραμμάρια από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία πετσέτα για 10-15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το σπορέλαιο ,το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάτζο του μίξερ. Ενδεχομένως να μην το ‘’πάρει’’ όλο το αλεύρι… θα σταματήσετε να προσθέτετε, όταν αποκτήσετε μία λεία και μαλακή ζύμη, που να κολλάει ελαφρώς στα τοιχώματα του κάδου του μίξερ. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια των 100γρ, την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε 5’ λεπτά να ξεκουραστούν. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το ζαχαρόνερο, ανακατεύοντας απλά καλά τα δύο μας υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρουμε το ζαχαρόνερο σε ένα βαθύ πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Το ίδιο κάνουμε και με το σουσάμι. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης μας και τα ανοίγουμε σε μακρόστενα κορδόνια μήκους 40cm (μην σας φανούν πολύ λεπτά, θα φουσκώσουν και θα γίνουν όπως πρέπει). Τα κάνουμε κύκλο, ενώνοντας πολύ καλά τις άκρες και τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο. Στη συνέχεια τα βουτάμε στο σουσάμι και όπως είναι, με προσοχή τα μεταφέρουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί.



  Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 30’ λεπτά σε ζεστό σημείο να αρχίσουν να φουσκώνουν. Προσοχή! Δεν θέλουμε να τα αφήσουμε να φουσκώσουν τελείως γιατί κατά το ψήσιμο θα απλώσουν και θα σκάσουν.


Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσουν τα κουλούρια, ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς αέρα με αντιστάσεις και τοποθετούμε στον πάτο του, ένα μικρό ταψάκι άδειο. Όταν είναι γίνουν τα κουλούρια μας, γεμίζουμε το ταψάκι (που έχουμε βάλει στον πάτο του φούρνου) με νερό και τοποθετούμε τις  λαμαρίνες με τα κουλούρια μας για ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 20’. Καλή επιτυχία!!!

Λίγα μυστικά ακόμα:

*Εάν θέλετε να κάνετε στριφτά τα κουλούρια σας, θα χρειαστέι να ανοίξετε λίγο πιο λεπτά και μακριά τα κορδόνια σας ώστε να μην βγουν πολύ χοντρά αργότερα.

**Εάν θέλετε να καταψύξετε για κάποια άλλη φορά μερικά από τα κουλούρια σας, θα τα πλάσετε κορδόνια ακριβώς όπως σας λέω παραπάνω στην συνταγή με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα τα κλείσετε σε κύκλο για να εξοικονομήσετε χώρο στην κατάψυξη. Θα τα βουτήξετε κανονικά στο ζαχαρόνερο και στο σουσάμι και θα τα βάλετε το ένα δίπλα στο άλλο (με προσοχή να μην σας κολλήσουν μόνο). Τα τοποθετείτε έτσι στην κατάψυξη και όταν θελήσετε να τα ψήσετε, τα βγάζετε να ξεπαγώσουν τελείως και μετά τα αφήνετε κανονικά να φουσκώσουν για 30’ λεπτά. Στην συνέχεια ακολουθείτε την διαδικασία ψησίματος της εκτέλεσης.

***Εάν θέλετε να αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να αποθηκεύσετε στην κατάψυξη ψημένα τα κουλούρια σας, απλά προηγουμένως θα πρέπει να τα έχετε κλείσει ένα ένα  καλά με μεμβράνη τροφίμων μόλις κρυώσουν τελείως.

****Μπορείτε να τα γεμίστε με τυρί ή ότι άλλη γέμιση σας αρέσει, λαδώνοντας ελαφρώς τον πάγκο σας και ανοίγοντας με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε φύλλο. Τότε απλώνουμε την γέμιση που θέλουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης,


, ρολάρουμε με προσοχή, απλώνουμε ελαφρώς το ρολό με τα χέρια μας (σα να θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερο το κορδόνι) και το στρίβουμε ελαφρώς με προσοχή. Το κλείνουμε σε κύκλο και συνεχίζουμε την διαδικασία της εκτέλεσης όπως στα σκέτα κουλούρια.



Το κλείνουμε σε κύκλο και συνεχίζουμε την διαδικασία της εκτέλεσης.